Smukke bunddækkere til haven

Bunddækkende planter kan skabe et smukt og farverigt tæppe af blomster, der dækker jorden. Nogle af de mest populære valg er stedmoderblomster, som fås i et bredt udvalg af farver, herunder lilla, gul og hvid. Derudover er forårsløg som krokus og tulipaner også gode valg, da de blomstrer tidligt og danner et tæt tæppe af blomster. Pengeurt er en anden bunddækker, der spreder sig hurtigt og danner et gulligt blomsterhav. Uanset hvilket valg du gør, vil de bunddækkende planter give haven et levende og farverigt udtryk i foråret og forsommeren.

Slanke og elegante planter

Blandt de slanke og elegante bunddækkeplanter finder man mange smukke og dekorative muligheder. Disse planter har en mere oprejst vækst og bidrager med en elegant og raffineret udtryksform til haven. De kan med fordel placeres som kontrast til mere buskagtige bunddækkere og skaber på den måde et varieret og interessant udtryk. For inspiration til smukke bunddækkeplanter, se Inspiration til smukke bunddækkeplanter.

Skyggeelskende bunddækkere

Hvis din have har områder med skygge, er der flere smukke bunddækkere, der trives i disse betingelser. Skyggeelskende planter som skovsyre, vedbend og trådfugl danner et tæt og grønt dække, der effektivt dækker jorden og holder ukrudt nede. Disse planter kræver ikke meget pleje og spreder sig let, så de hurtigt dækker større arealer. De egner sig godt til at plante under træer eller i hjørner, hvor solen ikke når helt ned.

Vinterhårdfør og frodig bund

Mange bunddækkende planter er vinterhårdføre og kan danne en tæt, frodig bund i haven. Nogle gode eksempler er stedmoderblomst, storkenæb og vedbend. Disse planter har en lav, udbredt vækst, som hurtigt dækker jorden og holder ukrudt nede. De er også robuste over for frost og sne, så de forbliver grønne og friske selv om vinteren. Bunddækkerne skaber et smukt, levende tæppe, der giver haven et indbydende og velplejet udtryk hele året rundt.

Bunddækkere til tørre områder

Hvis du har tørre områder i haven, er der flere bunddækkere, der egner sig særligt godt. Stenurt (Sedum) er en populær og tørketålende plante, der danner et tæt tæppe og blomstrer i mange farver. Lavendel er en anden god mulighed, da den trives i varme og tørre omgivelser. Desuden kan man overveje forskellige græsser som f.eks. blåtop, der har et smukt, blåligt skær. Disse robuste bunddækkere vil hurtigt brede sig og dække jorden, samtidig med at de kræver minimal pleje.

Duftende og sanselige planter

Bunddækkende planter, der dufter og stimulerer sanserne, kan tilføje en ekstra dimension til haven. Lavendel, med sin beroligende duft og lilla blomster, er et populært valg. Timian, med sin krydrede aroma, kan danne et tæt tæppe på jorden. Mynter, som kommer i mange varianter, kan overraske med deres friske og forfriskende duft. Disse planter ikke blot pynte på jorden, men inviterer også til at standse op og nyde deres sanselige egenskaber.

Bunddækkere til fugtige steder

Hvis du har fugtige områder i haven, er der flere smukke bunddækkende planter, der trives i disse betingelser. Astilbe er en populær valg med sine frodige, farvede blomstertoppe. Brunnera macrophylla, også kendt som kaukasisk forglemmigej, byder på dejlige blå blomster og store, grønne blade. Hostas er ligeledes en fremragende bunddækker til skyggefulde, fugtige steder med deres elegante, bølgende blade i et bredt udvalg af farver. Uanset om du foretrækker blomster eller blade, findes der en bunddækker, der vil trives i dine fugtige områder og forskønne haven.

Planter, der spreder sig villigt

Nogle af de mest populære bunddækkere er også de, der spreder sig villigt i haven. Dette kan både være en fordel og en ulempe, afhængigt af, hvor meget plads du har til rådighed. Eksempler på sådanne planter er storkenæb, jordbær og vedbend. Disse planter breder sig hurtigt og dækker jorden effektivt, hvilket gør dem ideelle til at undertrykke ukrudt. Til gengæld skal de holdes efter, da de ellers kan tage over i større områder, end du ønsker. Med den rette pleje kan de dog være fantastiske til at skabe et tæt, grønt tæppe i haven.

Bunddækkere, der tåler trafik

Hvis du har behov for bunddækkere, der kan tåle noget trafik, er der flere gode muligheder. Staudeklematis er en robust plante, der danner et tæt og smukt tæppe over jorden. Den tåler både let trafik og skygge. Jordbær er også en fremragende bunddækker, da de spreder sig hurtigt og danner et tæt grønt dække. De kan sagtens klare lidt færdsel. Endelig er mosebunke et godt valg, da den danner et tæt og robust plantedække, som kan klare lidt slid.

Vedvarende og lavtvoksende

Mange bunddækkende planter er vedvarende og lavtvoksende, hvilket gør dem ideelle til at dække jorden i haven. De spreder sig langsomt og konkurrerer effektivt med ukrudt, samtidig med at de bevarer en lav vækstform. Eksempler på sådanne planter er storkenæb, stenurt og timian. Disse planter kræver minimal vedligeholdelse og danner tætte, grønne tæpper, der kan give haven et indbydende og velplejet udseende året rundt.